Suntem aproape de o altă catastrofă? A crescut nivelul de radiații lângă Cernobîl
Suntem aproape de o altă catastrofă? Ucraina a semnalat duminică a creştere a nivelului de radioactivitate din cauza unui incendiu de pădure declanşat cu o zi în urmă în zona de excluziune din jurul centralei de la Cernobîl, unde în 1986 a avut loc cel mai mare accident nuclear din istorie, informează AFP, potrivit Agerpres.
„Avem veşti proaste: nivelul de radioactivitate este mai mare decât normalul în centrul incendiului”, a precizat pe Facebook Egor Firsov, care conduce serviciul de inspecţie ecologică.
El şi-a însoţit mesajul cu o înregistrare video care arată un detector Geiger ce afişa un nivel de radioactivitate de 16 ori mai mare decât normalul.
Flăcările au cuprins peste 100 de hectare în parcela forestieră situată în jurul centralei, la o sută de kilometri nord de capitala Kiev.
Suntem aproape de o altă catastrofă?
Într-o primă fază, serviciile de urgenţă au dat asigurări duminică asupra faptului că nu există un nivel mai mare de radioactivitate, după ce totuşi sâmbătă au spus că s-au confruntat cu „dificultăţi” în eforturile lor de a stăpâni focul din cauza creşterii radioactivităţii în unele locuri.
Autorităţile au dat asigurări că localităţile din apropiere nu sunt în pericol.
Două avioane, un elicopter şi o sută de pompieri au fost mobilizaţi pentru a lupta împotriva incendiului.
Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986 contaminând, conform unor estimări, până la trei sferturi din Europa. După dezastru, autorităţile au evacuat sute de mii de oameni. O zonă vastă, care acoperă peste 2.000 de kilometri pătraţi, a rămas abandonată.
Alte trei reactoare ale centralei au continuat să funcţioneze după tragedie. Ultimul a fost oprit în 2000, marcând sfârşitul întregii activităţi industriale de la Cernobîl.